Brzoskwinie w galaretce z bitą śmietaną

brzoskwinie

Składniki:
Galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szt.
Brzoskwinie 1 puszka
Śmietanka 30% tł. 0,5 l
Cukier wanilinowy 1 szt.
Cukier puder 30 g
Zagęstnik do śmietany 2 szt.

Wykonanie:
1. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić
2. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę zostawiając 3-4 połówki do dekoracji
3. Pucharki umieścić w wąskich długich naczyniach na ukos i do każdego przełożyć łyżkę pokrojonych brzoskwiń
4. Następnie zalać brzoskwinie lekko tężejącą galaretką i umieścić pucharki w lodówce
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i zagęstnikiem
6. Przełożyć ubitą śmietankę do rękawa cukierniczego i porcjować do pucharków
7. Udekorować plasterkami brzoskwiń i listkami mięty

Przygotowanie:
Dominika Głuch kl. II T żb
Nauczyciel: Monika Kucharska



Wersja do druku


Powrót do spisu treści