W dniu 20 stycznia 2022r. w w Zespole Szkół nr 2 im. L. Skowyry w Przysusze odbył się profesjonalny kurs „Carvingu” poprowadzony przez Pana Grzegorza Gniecha – Mistrza Polski i Mistrza Świata w Carvingu. Uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich zostali zakwalifikowani do udziału w kursie w ramach nagrody za wyniki w nauce i zaangażowanie w życie szkoły . W ramach szkolenia mogli poznać, bliżej im dotąd nieznaną, technikę rzeźbienia w owocach i warzywach. Na początku spotkania wysłuchali krótkiego wykładu na temat historii carvingu, jego istoty, warsztatu pracy – doboru technik, narzędzi, warzyw i owoców oraz sposobu ich zabezpieczania/przechowywania. Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem i werwą przystąpili do pracy tworząc swoje dzieła. Rzeźbili w jabłku, pomarańczy, rzodkiewki, cukinii, marchwi i porze. Szkolenie przeprowadzone zostało w ramach realizowanego w szkole projektu dofinansowanego z Funduszy Europejskich „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego w ramach wsparcia – ,,Szkolenia zawodowe dla uczniów’’.
Tego rodzaju szkolenia poszerzają wiedzę i umiejętności uczniów wykraczające poza podstawę programową kształcenia zawodowego.